Ugrás a tartalomhoz

rólunk

Az inktober egy világméretű művészeti mozgalom, amit Jake Parker amerikai illusztrátor indított útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult ki, hogy sok grafikusnak a munka mellett egyre kevésbé van ideje autonóm, tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia. Ezért minden év októberét, kimondottan „analóg”, klasszikusan tus-tinta-ceruza technikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai. A kihívás lényege, hogy minden nap elkészüljön egy rajz. A mozgalomban több százezer művész, illusztrátor és grafikus vesz részt évről évre. Az inktober teljesen nyitott: nemtől, életkortól, lakhelytől, szakmai elismertségtől függetlenül bárki részt vehet benne. Jellemzően az interneten, egészen konkrétan az Instagramon szerveződik: a résztvevők #inktober hashtag-el ellátva töltik fel a képeiket az oldalra.

A hazai grafikai szakma is aktív részese a projeknek. Bár az inktoberben itthon főleg a fiatal generáció tagjai vesznek részt, így is színes a felhozatal, sokféle grafikust-grafikát vonultat fel – izgalmas merítés a művészek legújabb nemzedékének munkásságából.

Ez a weboldal azért jött létre, hogy a magyarországi inktober-projekteket összefogja és bemutassa azokat az alkotókat, akik végigcsinálják a kihívást. 

A 2021-as év több szempontból is különleges: ez lesz a harmadik, inktober tematikájú kiállításunk, és egyben az eddigi legnagyobb is. Ezúttal a budapesti helyszín mellett – az ikonikus Kelet Galéria ad otthont a tárlatnak – több városban fogjuk bemutatni az anyagot: Zalaegerszeg, Pécs, Győr és Eger mellett Szentendrén is látható lesz a kiállítás.

A megnyitókon Jake Parker, az ötletgazda amerikai sztár-illusztrátor videóüzenetben köszönti a vendégeket. Tekintettel a kiállítóhelyek korlátaira, nem feltételezzük, hogy minden, október hónapban készült grafikát be tudunk majd mutatni a falakon – ha mindenki végigcsinálja az inktobert, hat művész esetében ez több mint 180 grafikát jelent – ezért egy limitált példányszámú, kézzel számozott katalógus kinyomtatását tervezzük, ami az összes művész minden munkáját tartalmazza.